Anularea cumulării pensiei cu salariul, o fantezie frumoasă: categoriile care se vor bucura de amândouă și de ce

de: Alexandru Puiu
10 06. 2021

De câteva săptămâni, guvernanții se băteau cu pumnul în piept că vor anula cumularea pensiilor cu salariul în cazul unui număr foarte mare de români. Legea a trecut însă de guvern, iar categorii important au rămas în continuare cu acest privilegiu.

Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Mai exact este vorba de persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție. Acestea sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul.

Conform datelor furnizate de ministrul Muncii, motivul pentru aceste excepții este de  a respecta o decizie a Curții Constituționale. Practic, acelea cazuri vor rămâne neschimbate cum, de altfel, nici pensiile speciale ale magistraților nu vor pleca nicăieri, vreodată.

Dacă ești curios de particularitățile prin care Guvernul și-a protejat apropiații de anularea cumulării pensiei cu salariul, acestea au fost incluse în articolul 6 al noii legi, iar detaliile le poți vedea integral mai jos:
  • a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
  • b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;
  • e) membrilor Academiei Române;
  • f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Cu alte cuvinte, președintele României, miniștrii, parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, toți cei care sunt aleși sau au mandate clare prevăzute în Constituția României vor putea în continuare să cumuleze pensia cu salariul.

Mai multe detalii pe marginea subiectului au fost oferite de ministrul Muncii. „Acest proiect are la bază pe de o parte o decizie a CEDO în cazul Ionel Pamfile împotriva României în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul urmărește un scop legitim și respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că în domeniul social statul poate să dispună de o marjă mai largă de apreciere.

De asemenea, proiectul respectă și decizia Curții Constituționale nr. 1414/2009, care a reținut că nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să reglementeze opțiunea oferită salariaților de a continua activitatea în condițiile suspendării plății pensiilor. Proiectul a fost adoptat azi în ședința de Guvern și va pleca spre Parlament în procedură de urgență și are toate premisele de a fi adoptat în această sesiune parlamentară.”, a explicat Raluca Turcan.

Tot ea a explicat că, în altă formă a legii, oamenii ar fi rămas doar cu amăgirea pentru că nu ar fi fost constituțională.  „O să răspund într-un mod retoric. Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme? Răspunsul este evident – nu. Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constituțional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea.”, a declarat ministrul Muncii, când a fost întrebată de ce un bugetar obișnuit nu va putea cumula pensia cu salariul, dar un primar, da, conform Hotnews.ro.